zaterdag 4 februari 2023

The Wizard and the Prophet

De laatste weken kwam in mijn duurzaamheidsreis een aantal keren het boek The Wizard and the Prophet van Charles C. Mann aan de orde, en het verbaasde me dat zelfs mensen die veel met duurzaamheid te maken hebben het niet kennen. Tijd voor een kennismaking dan?

Het boek uit 2018 is een dubbelbiografie van twee opmerkelijke Amerikaanse wetenschappers uit het midden van de vorige eeuw. Het was een tijd van wereldwijde armoede en hongersnoden, miljoenen mensen verhongerden in landen als Biafra en Bangla Desh. Niet zoals nu - honger is nu vooral een vraagstuk van ongelijke verdeling, en is genoeg maar honderden miljoenen mensen leven nog steeds onder de armoedegrens en hebben chronisch honger. Toen was er gewoon niet genoeg om te eten, en op de zwart-wit TV zagen we de Afrikaanse en Aziatische kinderen met hongerbuikjes. We waren met 3 miljard mensen, en dat groeide naar 4 miljard. Die zouden we nooit kunnen voeden.

Norman Borlaug was de tovenaar uit het verhaal. Hij ging in Mexico aan de slag met zaadveredeling, en in combinatie met kunstmest leidde dit tot bijna onvoorstelbare groei. De Mexicaanse graanproductie verdubbelde in korte tijd, en  datzelfde gebeurde in India en Pakistan, en later ook in China en Indonesië. Borlaug kreeg de Nobelprijs, de wereld kon 4 miljard mensen voeden, en inmiddels zelfs 8 miljard. Technologie had het onmogelijke gepresteerd. 

Nederland werd bij uitstek het land waar technologisch gestuurde industriële landbouwproductie werd geperfectioneerd, we werden wereldberoemd als tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld. Nergens halen we zoveel van een vierkante meter als hier.


William Vogt zag het onvermijdelijke ook aankomen. Hij is de profeet uit het boek, en al in 1948 publiceerde hij het boek Road to Survival waarin hij pleitte voor geboortebeperking en in het algemeen voor minder groei. "Cut it back" was zijn mantra. Vogt wordt algemeen bezien als de grondlegger van de milieubeweging, met het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome in 1972 leek Vogt (postuum) erkenning te krijgen.

Ik kende Vogt niet toen ik begin jaren '70 actief werd, maar ik was wel zijn volgeling. 

We weten hoe het verder is gegaan. Groei werd alleen maar belangrijker, kapitalistische groei waarvoor alles moet wijken. De huidige Nederlandse stikstofproblematiek is rechtstreeks terug te voeren op de tegenstelling tussen tovenaars en profeten (zij het wel met 20% ontkenners, en dat waren Borlaug en Vogt natuurlijk niet).

Hoe nu verder? We zullen als tovenaars met technologie verder moeten, we kunnen niet anders. Maar die technologie zullen we wel op een nieuwe groene duurzame manier in moeten zetten. En tegelijkertijd zullen we ons als profeten moeten beseffen dat ook in onze leef- en consumptiepatronen dingen moeten veranderen. Business as usual gaat ons niet redden. We zullen the wizard and the prophet moeten zijn.

A Wave across the Bay

Music was my first love, and it will be my last. Top 2000 materiaal, en de mensen die mijn muzieksmaak kennen weten dat ik daar niets van moet hebben. In principe luister ik alleen platen van maximaal één jaar oud. Maar toen ik dit liedje weer eens hoorde moest ik daardoor wel denken aan mijn kippenvelmoment van 2022.

Al sinds 1973 maak ik jaarlijks een top 10 van beste platen, en die publiceer ik op blogspot. Twee volgers, maar daar gaat het niet om. Muziek is voor mij belangrijk genoeg om veel tijd aan te besteden en eens per jaar vast te leggen in een soort muzikale erfenis. De top 10 omvat meestal een stuk of 30-40 platen, en af en toe springt er een nummer uit. Soms is dat met kippenvel, soms met tranen, en dat maakt het af en toe lastig als ik zo'n plaat in de auto luister. Ik hoef hem nog net niet aan de kant te zetten.

Het afgelopen jaar was "A Wave across the Bay" zo'n liedje, letterlijk een tranentrekker. Een verschrikkelijk woord, maar dat is toch wel wat er gebeurt. Het nummer is van Frank Turner, en hij heeft eindelijk woorden gevonden om de zelfdoding van zijn vriend Scott Hunchinson in 2018 te beschrijven. Scott was de zanger van een van mijn favoriete bands Frightened Rabbit, die ik nog niet zo lang daarvoor live had gezien. 

A Wave across the Bay is niet alleen schitterende muziek, maar vooral de tekst is prachtig, met dat schitterende Goddamn I miss you man. Een liedje waar je stil van wordt.